Samenvatting trefavond - Joost van Heusden

afbeelding van Geanne

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen de samenvatting van de trefavond op 9 oktober 2018, de spreker was Joost van Heusden.

Deze avond was het tweede deel van het drieluik over discipelschap. Waar we het de vorige keer over de opdracht gehad hebben, hebben we deze trefavond iets meer gefocused op het wiel van NSV en vriendschappen.

De groei in je geloof is je eigen verantwoordelijkheid. Om te kunnen groeien moet je aanpakken wat God aan jou geeft. Dit is de basis, want het definieert wie je als discipel bent.

 Een discipel is:
1. Een leerling, dicht bij de rabbi
2. Een vertrouweling, in persoonlijke relatie met Jezus
3. Een volgeling, achter Jezus aan

Dit komt weer naar voren in Marcus 3:14. In dit gedeelte roept Jezus de discipelen en zij kiezen om te luisteren en te volgen!

Om te kijken hoe discipelschap echt tot zijn recht komt werd het wiel van Dawson Trotman gebruikt. Dawson Trotman zag namelijk dat de christelijke gemeenschap geen actief geloof leefde en daarop bedacht hij het wiel met 4 spaken. In dit wiel staan alle aspecten weergegeven waar een christen in actie en moet voldoen.

Deze avond werden al deze aspecten benaderd vanuit de brief aan de Kolossenzen.

In het wiel zien we Christus centraal staan, evenals in Kolossenzen 1: 25+ gezegd wordt. Om hierin te groeien kun je jezelf de vragen stellen. Is dat ook zo bij mij? Leeft Jezus in mij?
In 2 Korintiërs 13:5 staat dat je jezelf moet onderzoeken, stel jezelf dus vragen.

Je kunt groeien in geloof door te lezen in de Bijbel. In Kolossenzen 3:16 staat dat het woord rijk is, en in je leeft. Het geeft wijsheid.

Een andere manier om te groeien in geloof is door gebed, onophoudelijk bidden. Je kunt hierover lezen in Kolossenzen 1:9+10, en het slot over Epafras. Je kunt dan bidden om de geest en om vast te houden, vol overtuiging, strijden voor Gods wil, voor groei van jezelf en anderen.

In Kolossenzen 2:7 kun je, net als in het wiel, lezen over de gehoorzame christen. Een gehoorzame christen blijft volgen en wandelt met God. Verlang ernaar om op elk terrein van je leven Zijn wil te doen.
  
Dat de christen in actie in de velg staat is symbolisch, een velg beweegt namelijk. En zo is het ook met ons. Blijf in beweging. Doe wat je leert. Wees gehoorzaam. Het is een hartsgesteldheid.

Het volgende deel van het wiel gaat over gemeenschap. Ook dit is terug te vinden in Kolossenzen 3:1-15. Het geeft weer hoe bij Christus horen je relatie met mensen verandert. 

Zo hebben we door middel van het wiel de basis gelegd voor een ietwat uitgebreidere uitleg van het laatste onderdeel van het wiel: getuigen. 

Ook het getuigen is terug te vinden in de brief aan de Kolossenzen. Om te kunnen getuigen in de vriendenkring kun je bidden voor open deuren en wijsheid om de kansen te benutten. Wanneer je vrienden je dan iets vragen uit bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, reageer dan vriendelijk maar beslist. 

Het grote verschil tussen getuigen en evangeliseren is dat getuigen een levensstijl is in alles, evangelisatie is alleen kort, je gaat bijvoorbeeld een middagje de straat op. 

Voor vriendschappen is het belangrijk dat je getuigt. Laat je vrienden een andere levensstijl zien. Wees aanwezig in hun leven en wees betrokken. Ga niet inbreken door hen alleen maar te vertellen over het geloof. Getuigen is rustig investeren in je vriendschappen, het is een avontuur waarin liefde kan groeien. Getuigen komt voort uit een verlangen, niet een plicht. 
  
Het is ook belangrijk dat je niet te snel concludeert: 'Ze hebben geen interesse'. Geef niet op, maar blijf voor ze bidden. De Heilige Geest werkt in hen! 

Wanneer je het gevoel hebt dat er niets gebeurt kun je samen met anderen voor je vrienden gaan bidden. Het gebed van meerdere mensen is krachtig. Jochanan vertelde dit ook in zijn praatje. Het vertelde dat na 6 jaar bidden één van zijn vrienden eindelijk terug was bij God.

Onthoud dat getuigen en kwestie van kleine stapjes is! Vraag aan God voor welke 1 of 2 van je vrienden je mag gaan bidden. Bid voor een open hart, bid voor liefde in je eigen hart, en kijk hoe je hen kan dienen. En bovenal: bid samen.

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref! Dan spreekt Reinier Kuijsten over leerling en leraar (dinsdag 23 oktober)

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 23 apr Tref
Ontmoeting, eten, verdieping en borrel. Open voor gasten!
Cursus over de basis van het geloof
di 30 apr Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Cursus over de basis van het geloof
Meer info volgt...

Sponsors