Samenvatting trefavond - Reinier Kuijsten

afbeelding van Geanne

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen de samenvatting van de trefavond op 23 oktober 2018, de spreker was Reinier Kuijsten.

Afgelopen trefavond sprak Reinier Kuijsten over het thema ‘Leerling en leraar’. Zijn inleiding begon met een vraag over het belang van discipelschap. Waarom is het belangrijk? Het evangelie is veel meer dan Jezus is aan het kruis gegaan en weer opgestaan. Het evangelie is mede mogelijk gemaakt door het kruis. Jezus kwam liefde en gerechtigheid brengen. Als je geen breed evangeliebeeld hebt dan is er geen reden voor discipelschap. Je kan je geloof en dagelijks leven niet scheiden. Discipelschap is niet alleen voor een aantal fanatiekelingen die wel tijd maken, het is iets wat in jouw dagelijks leven moet doorschijnen. Hoe moet dit dan?

Het is mogelijk om te groeien in relatie met God, om te leven in volheid en om meer van het Koninkrijk te zien. Het is urgent, niet perse voor je eigen groei, maar vooral voor het koninkrijk en voor de stad Enschede. God vindt het gaaf wanneer je hier mee bezig gaat. Hij wil graag een levende relatie met jou hebben. Je kunt deze relatie dan ook zien als een deel van de hengel, het wiel van Dawson Trotman (zie samenvatting van 9 oktober). De andere onderdelen van het wiel vormen hier samen de hengel mee. De vis die hiermee kunt vangen zijn allerlei thema’s waar je mee aan de slag kan gaan.

Wat is dan de strategie? Dit kun je lezen in Marcus 1: 15-20 en Johannes 17: 3-11. Jezus kiest voor diepte-investeringen. Hij schrijft geen boeken en kiest geen grote massa’s mensen, maar richt zich op individuen omdat het gaat om het hart van mensen. Daarnaast zijn relaties ook heel belangrijk. Het persoonlijk optrekken met iemand laat een boodschap beter over komen. Er is dan meer behoud van de inhoud. Wanneer je alleen theorie moet leren dan is onderwijs genoeg. Maar het evangelie gaat om een levensstijl, een ambacht; daarvoor moet je een voorbeeld imiteren en in een omgeving zijn waar je leert van de praktijk. Zijn mensen welkom om in jouw leven te kijken? Of geef je alleen theoretische tips? Suggesties om iemand te laten kijken in jouw leven is door samen te eten of samen te reizen. Zo leer je van elkaar. Discipelschap is niet iets hiërarchisch. Je moet van beide kanten laten zien van Jezus.

Bas, een meegekomen vriend van Reinier, vertelde iets over zijn betekenis van discipelschap. Hij gaf aan dat hij was veranderd bij N.S.R. vanuit het smalle evangelie, van wel geloof maar ook veel bier en dat soort dingen. Tijdens ‘Focus’ heeft hij veel liefde van God ervaren en daardoor werd de bar minder belangrijk. Hij gaf ook aan dat je vooral niet op moet kijken naar functies, maar kijk naar het hart van die personen en wat ze beweegt. Kijk ook naar hoe Jezus in de ander werkt.

Soms lijken relaties niets op te leveren, het beoogde resultaat blijft lang ondergronds. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor de lange termijn. De vraag die je jezelf hierbij kunt stellen: Zijn wij op ons 30e in staat om zelf de Bijbel te lezen, zelf te bidden en zelf iemand tot Jezus te brengen?

De vragen die je jezelf als leerling en leraar kunt stellen zijn:

1. Bij wie kan ik terecht met vragen? Wie coacht mij?

2. Wie kan ik iets leren?

3. Voor een vriend: elkaar bemoedigen en helpen om Jezus te volgen.

4. Voor iemand die God nog niet kent: lees samen de Bijbel

Als je geen risico loopt gebeurt er nooit wat, het is daarom belangrijk dat je vragen gewoon stelt. Bid God om mensen die antwoorden kunnen geven op jouw vragen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal dingen waar je als leraar op kunt letten. Het gaat om Jezus, niet om jou. Hou je eigen visie en overtuigingen scherp. Geef jij je leerlingen vis of een hengel? Is het duurzaam wat jij je leerling geeft? Leer mensen om dagelijks Jezus te ontmoeten en hou van je leerlingen. Dat is ook de inhoud die belangrijk is. En bovenal, bid voor ze!

Tijdens Jezus zijn reis door Israël daagt Hij zijn discipelen enorm uit, maar ze gaan niet bij hem weg. In het samen leven merken ze waarschijnlijk dat Hij van ze houdt. Daag de mensen met wie je optrekt uit, want daar leer je zelf ook veel van. Doe zelf natuurlijk ook mee.

Een voorbeeld is het mannentraject waar Reinier over vertelde. Ze hadden het gehad over het verhaal over Naäman die zich laat onderdompelen in de rivier de Jordaan. Vervolgens ging hij met hen naar een meertje in de buurt, waar zij zich, midden in de februari, moesten onderdompelen. Door je zelf ook onder te dompelen leer je te vertrouwen. Het kost tijd om je te laten vormen. Het kost jaren, het kost je leven, maar Hij is die moeite waard.

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref (6 november)! Dan is het Diestref, de verjaardag van de vereniging! Dus geef je snel op en vergeet geen snack aan je opgave toe te voegen!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Wafels uitdelen, praatjes maken en flyeren
do 22 aug Sportdag Kick-in
Water uitdelen
zo 25 aug ChOOSE kerkdienst
Kerkdient en samen eten
ma 26 aug Master Kick-in
Wafels uitdelen, praatjes maken en flyeren
Escaperoom, praatjes maken en flyeren
Shoutbox

Sponsors