Samenvatting trefavond - Ron van der Spoel

afbeelding van Arjen

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen de samenvatting van de trefavond op 18 december 2018, de spreker was Ron van der Spoel.

De eerste associatie bij bidden is vaak: "Wat als het niet verhoord wordt?". Maar vanuit de ervaring van de spreker wordt 75% wel verhoord. Volgens de Bijbel mogen we hier ook op vertrouwen, want daar staat dat God een hoorder is van het gebed, hij wil luisteren en hij wil geven.

Dit wordt nog veel mooier wanneer we een uitstapje naar kerst maken. God legde zijn godheid af en werd mens. Als je daar goed over nadenkt is dat heel bizar. Die ontzettend grote heilige God die het hele heelal heeft gemaakt wil een relatie met ons, kleine mensen, dus wordt hier geboren als een baby'tje. Grenzeloos verliefd om zo maar te zeggen. Hij heeft alles achtergelaten. Te zot voor woorden.

Tot die God mogen wij dus bidden. Bidden is het bewust zijn van Gods aanwezigheid, maar ook heel veel luisteren. Het kan dus door een soort woordenloos gesprek met God in je hoofd of door heel goed naar Hem te luisteren.

Als je wilt leren luisteren bij het bidden kan je je gebed opschrijven op een kantje van een papier. Begin je gebed met iets als ‘Lieve Papa’ en sluit af met iets als ‘Uw zoon/dochter’. Sla daarna je blaadje om en schrijf bovenaan 'Lieve *jouw naam*' met daaronder alles wat in je boven komt. Sluit af met 'je liefhebbende Vader' of iets dergelijks. Wanneer je dan terugleest wat je allemaal hebt opgeschreven dan kan het je nog verrassen.

Jezus zelf bidt op een andere dan zijn leerlingen gewend zijn. Daarom vragen ze of Jezus het hen wil leren. Dus dat doet Jezus door hen het ‘Onze Vader’ te leren. Uit dat gebed leren we dat je concreet moet bidden. Bartholomeus moet concreet vragen om hem weer zicht te geven. Zo kan Jezus concreet geven en dan kan je er concreet voor danken. Algemeen is zo veilig. Neem serieus wat je vraagt, want God kan het zomaar verhoren.

Blijf ook aandringen en bid onbeschaamd leren we ook van Jezus. Blijf bidden, stop niet met vragen. Jezus doet wat hij zegt. Dus als jij niet stopt met heel concreet blijven vragen, dan doet hij daar iets mee. Het hoofdstuk eindigt met de vergelijking: als aardse vaders niet al iets goeds geven, hoeveel te meer zal de hemelse vader de Heilige Geest geven. Daar kan je soms op afknappen, juist als je heel concreet hebt gebeden, 'dan was de heilige geest erbij'. Ja daar heb je iets aan, niet dus. Maar God zegt daarmee dat hij zelf in/bij de situatie is. Niet vanaf een afstandje of een briefje, nee God komt met alles wat hij is in jou of in die persoon voor wie je bidt! Daarna gaat hij aan de slag met de situatie. Is dat niet mooier?

Wanneer je je dan afvraagt: Waarom duurt het dan soms zo lang? Waarom verhoort hij niet? Dan mag je weten: God is er wel altijd bij!

Waar het dus op neerkomt: Ga gewoon bidden. Bid concreet en hou niet op met vragen. Je ziet vanzelf wat God ermee doet.

Ps. Willen jullie bidden voor de gasten die er waren?

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref (8 januari 2019), dan zullen leden een getuigenis geven over het thema: 'Getuigen in eigen omgeving'. Dus geef je snel op!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 25 jun Laatste Tref
Ontmoeten, spreker en borrel
do 27 jun Pauze Outreach
Gods liefde uitdelen
Laatste kring van het verenigingsjaar
di 3 sep Infoavond
Kom kennismaken met NSE!
Shoutbox

Sponsors