Samenvatting trefavond - Hendrina Harmannij

afbeelding van Niels

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen de samenvatting van de trefavond op 2 april 2019, de spreker was Hendrina Harmannij.

Voordat Hendrina deze avond het woord kreeg hebben eerst twee NSE’ers het woord genomen na de aanbidding. Zij vertelden kort over een groot deel van hun geestelijke zoektocht. Alsmaar lastige vragen hebben die je elke keer van het geloof lijken weg te duwen of gewoon fundamentele twijfels hebben waardoor het onmogelijk lijkt om God te ontmoeten. Bij NSE zijn we met een grote groep jongeren en tegen dit soort problemen aanlopen is heel normaal. Wees daarom ook niet bang om dit bespreekbaar te maken met anderen.

Hendrina Harmannij is een stafmedewerker bij NSV Wageningen. Haar verhaal had als kern hoe Gods liefde naar voren kan komen door de ander lief te hebben. Zelf heeft zij soms moeite met hoe dit in de kerk tot stand komt. Van alle instituten in Nederland heeft volgens de cijfers van het CBR de kerk het minste vertrouwen van de mensen in Nederland. Deze staat zelfs onder de pers, 2e kamer en grote bedrijven.

In Johannes 13 vers 34 & 35 zegt Jezus dat wij elkaar lief moeten hebben zoals Hij ons lief heeft gehad. Aan hun liefde voor elkaar zal iedereen zien dat zij Zijn leerlingen zijn. Als je deze dagen echter aan mensen vraagt waar ze aan denken bij de kerk komen onderwerpen zoals Nashville en seksueel misbruik naar voren. Naastenliefde lijkt hierin ver te zoeken.

Deze naastenliefde uitstralen naar de rest van de wereld lijkt soms ook heel lastig. Uit een redelijk simpel uitziend visueel model kwam het volgende naar boven: Iedereen leeft in zijn eigen wereld. Vanuit deze wereld bekijk je alles om je heen. Dan heb je al snel de neiging om andere mensen te zien als een object in jouw wereld. Een buschauffeur bestaat om jou naar een plek te brengen, je ouders bestaan om voor je te zorgen, vrienden bestaan om voor vermaak te zorgen, etc. Pas als deze gedachtes doorbroken worden ontstaat er een overlap tussen jouw wereld en die van hen. Hierin komt de naastenliefde waar Jezus het over had naar boven.

Soms kan het zelfs nog steeds lastig zijn om deze naastenliefde naar anderen te hebben. Dit komt dit pas echt naar boven als je zelf deze liefde van God hebt gevoeld. Pas als je echt beseft hoeveel God van jou houdt kan jij deze liefde uitdragen naar anderen en op deze manier misschien wat vertrouwen terugwinnen.

Dit klinkt natuurlijk allemaal veel makkelijker dan dat het is. Hiervoor nog een paar tips om actief bezig te gaan met het kijken naar andermans wereld in plaats van jouw eigen.

  • Luister actief naar mensen in plaats van wachten tot je zelf mag praten. Soms stiltes laten vallen om te wachten of kijken of zij nog meer te vertellen hebben kan iets goeds zijn. Vaak komen mensen dan pas echt tot de kern.
  • Als je praat, praat dan vanuit jezelf in plaats van over de ander. Hiermee voorkom je dat je je gesprekspartner in hokjes gaat plaatsen.
  • Maak zo min mogelijk aannames over mensen. Dit is natuurlijk heel lastig omdat het bijna automatisch gaat. Check daarom ook aannames die je over mensen maakt en ga niet een beeld van die persoon vormen zonder die persoon erbij te betrekken.
  •  Zorg dat je dezelfde verwachtingen hebt als mensen om je heen. Als beide kanten andere verwachtingen hebben in een relatie kan dit tot problemen zorgen.
  •  Let op “triggers en allergieën”. Je bent natuurlijk geen psycholoog maar respectvol met iemand comfort omgaan is nooit iets slechts.

 

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref (16 april 2019), dan zal Jan Hoogland spreken over het thema: 'Christelijk wijsgerig denken'. Dus geef je snel op!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 25 jun Laatste Tref
Ontmoeten, spreker en borrel
do 27 jun Pauze Outreach
Gods liefde uitdelen
Laatste kring van het verenigingsjaar
di 3 sep Infoavond
Kom kennismaken met NSE!
Shoutbox

Sponsors