Samenvatting trefavond - Jan Hoogland

afbeelding van Arjen

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen de samenvatting van de trefavond op 16 april 2019, de spreker was Jan Hoogland

Filosofie wordt misschien wel gezien als theologie voor ongelovigen. Daarom lijkt het misschien niet zo interessant. Het is inderdaad zo dat filosofie heeft wel veel te maken met seculier denken. Maar ook vanuit christelijk perspectief is filosofie heel nuttig.

Dit zien we bijvoorbeeld terug in de maand van de filosofie, welke ieder jaar in april is. Zo zien we dat christelijke mensen hele goede filosofen kunnen zijn. Govert Buis is namelijk een christelijk filosoof en heeft dit jaar een prijs gewonnen voor het beste filosofie boek van dit jaar. Dit laat zien dat ook christenen in filosofisch denken een grote rol kunnen spelen. Verder is het thema van dit jaar ook bijzonder te vergelijken met het leven van een christen. Het thema is: ‘Ik stuntel dus ik ben”. Wij christenen stuntelen ook want we zijn immers niet in staat om een perfect leven te leiden. Oftewel filosofie is wel degelijk relevant.

Om een breder perspectief aan filosofie te geven is het belangrijk om terug te gaan naar waar filosofie voor bedoeld is. Het is bedoeld om je als persoon te vormen en om jezelf te laten ontwikkelen op een brede manier om zo een goed leven te leiden. De universiteit is ook een vormingsinstituut van oorsprong. In de ogen van Jan Hoogland is dit nog steeds een heel belangrijke taak van de universiteit. De studenten die hier afstuderen krijgen namelijk een belangrijke taak in de maatschappij. Ze moeten ook dan goed kunnen nadenken.

Tegenwoordig is er veel wantrouwen naar de mensen op hoge posities. Daarom is het dus heel belangrijk dat je het goed doet op die positie. Goed nadenken, oftewel filosofisch nadenken, is dan ook groot van belang. Verder is er tegenwoord ook wantrouwen tegen de wetenschap, wetenschappers en mensen die tot deze groep afgestudeerden behoren. Dit zien we ook in het gezag wat de wetenschap aan het verliezen is. Een voorbeeld hiervan is de tegenstand van seculiere mensen tegen het inenten tegen de mazelen. Vroeger was dat wel anders. Als je een waarheid zoeker was dan moest je bij de universiteit zijn en niet bij de kerk. De wetenschap had heel veel gezag.

Het is dus heel belangrijk om goede, verstandige en wijze mensen te worden om zo een goede plek in de maatschappij in te nemen. Dit kan dus door filosofie. Ook politiek gezien is het heel belangrijk dat christelijke mensen goed leren nadenken. Zeker in een tijd met hele populistische leiders. Goed nadenken over op wie je stemt is heel belangrijk.

Het is nu veel belangrijker om bewuste keuzes te maken. Er is immers veel meer contact met niet christelijke mensen. Je moet daarom ook veel sterker en bewuster in het leven staan. Het is ook belangrijk om het seculiere denken te kunnen doorzien, begrijpen en in te voeren. Je leert door de filosofie dat er andere denkbeelden zijn en hoe je die moet accepteren. Daarna kun je kijken hoe je met die andere denkbeelden om kunt gaan en hoe die je kunnen vormen.

Een christelijk voorbeeld van een bewuste keuze is de keuze voor God in de geloofsbelijdenis of doop. Verder is het ook heel christelijk om aan te moedigen tot zelf nadenken en het stellen van vragen. Zowel in eigen kerk als eigen omgeving. Zelf (filosofisch) nadenken maakt je een beter mens.

Augustinus, Pascal en Newton waren christelijk en ook gedeeltelijk filosoof. Maar ook tegenwoordig zijn er nog veel christelijke filosofen, dus maak daar gebruik van door van hen en hun manier van nadenken te leren. Je wordt er immers alleen maar beter van.

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref (30 april 2019), dan Han Jansen spreken over het wonder van het voorhangsel. Dus geef je snel op!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
Ontmoeten, spreker en borrel
Samen sporten / spelletjes doen met broeders
di 2 jun Kring
In kleinere groepen ontmoeten en leren
di 9 jun Trefavond
Ontmoeten, spreker en borrel
di 16 jun Kring
In kleinere groepen ontmoeten en leren
Shoutbox

Sponsors